01. Ταυτότητα

Το “FolCalFest” είναι το γνωστό εδώ και χρόνια “Φεστιβάλ Φωνητικών Συνόλων Παραδοσιακής Μουσικής” [Φ.Φ.Σ.Π.Μ.]. Την καινούρια ονομασία του την έλαβε τον Ιούλιο του 2020. Η νέα ονομασία του αποτελείται από τμήματα τριών λέξεων: folk, vocal και festival και απεικονίζει με τον καλύτερο συνοπτικό τρόπο την πολιτιστική του ταυτότητα.

02. Ιστορικό

Το FolCalFest σχεδιάστηκε ως πολιτιστική δράση από το Ερευνητικό Κέντρο Ελληνικού Τραγουδήματος [ΕΡ.Κ.Ε.Τ.] τον Απρίλιο του 2010. Ως παραγωγή ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του ιδίου έτους με έδρα του τον Δήμο Παπάγου-Χολαργού. Από τον Σεπτέμβριο του 2019 ξεκίνησε ο σχεδιασμός για την πραγματοποίησή του και εκτός του Δήμου Παπάγου-Χολαργού. Σκοπός ήταν η ανάπτυξη του θεσμού σε πανελλήνια κλίμακα. Πρώτοι σταθμοί του για το έτος 2020 ήταν η Ξάνθη και η Τρίπολη. Από τον Οκτώβριο του 2019 τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

03. Διοίκηση

To FolCalFest διοικείται από πενταμελή καλλιτεχνική επιτροπή. Προεδρεύουσα της επιτροπής είναι η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ, εθνομουσικολόγος Παρασκευή Γ. Κανελλάτου. Το φεστιβάλ διαθέτει σταθερό σώμα τεχνικών συνεργατών και ένα ευρύ σύνολο υποστηρικτών, οικονομικών χορηγών, δωρητών και χορηγών επικοινωνίας.

04. Λειτουργία

Το FolCalFest τελείται σε ετήσια βάση με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Η διάρκειά του κυμαίνεται από 2 έως 3 ώρες. Μπορούν να συμμετέχουν από τέσσερα (4) έως οκτώ (8) φωνητικά σύνολα. Οι συμμετέχοντες ανά φεστιβαλική παρουσίαση είναι περί τα 150-250 άτομα.

05. Συμμετοχή

Δυνατότητα συμμετοχής στο FolCalFest έχουν όλες οι συλλογικότητες (σωματεία, πολιτιστικοί σύλλογοι, κοινότητες χωριών, παρέες κ.ο.κ.). Βασική προϋπόθεση είναι να παρουσιάζουν μία συγκεκριμένη εθνο-πολιτισμικά τραγουδιστική έκφραση και επικοινωνία. Προτεραιότητα συμμετοχής έχουν οι συλλογικότητες που διαθέτουν στοιχεία εντοπιότητας (μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής που παρουσιάζουν τραγουδιστικά εθιμικά δρώμενα του τόπου τους, πολιτιστικοί σύλλογοι που εκπροσωπούν συγκεκριμένες εθνο-πολιτισμικές κοινότητες κ.λπ.). Οι δηλώσεις εξετάζονται από τα μέλη της καλλιτεχνικής επιτροπής του ΕΡ.Κ.Ε.Τ. Στη συνέχεια επιλέγονται τα σύνολα. Το FolCalFest δεν απαιτεί από τα σύνολα να καταβάλουν οικονομική εισφορά για εγγραφή και συμμετοχή. Από το έτος 2010 έως και το έτος 2020 έχουν παρουσιαστεί τραγουδιστικά και χορευτικά 64 διαφορετικές περιοχές από όλη την Ελλάδα με συνολική χρονική διάρκεια τις 27 ώρες.

06. Σκοπός & Στόχοι

Σκοπός του FolCalFest είναι η παρουσίαση στο αστικό κοινό τραγουδιστικών τεχνικών και ηχοχρωμάτων, που αναπτύσσονται στον ελληνικό χώρο ή στις ανά τον κόσμο ελληνικές κοινότητες και συνθέτουν τον ελληνικό τραγουδιστικό πολιτισμό. Βασικός στόχος του φεστιβάλ είναι η αλληλεπίδραση και η γνωριμία των συνόλων και τραγουδιστικών παρεών από όλη την Ελλάδα. Σημαντικός επίσης στόχος είναι η καταγραφή (κινηματογράφηση, φωτογράφηση, ηχογράφηση, έντυπη και διαδικτυακή παρουσίαση και μεταγραφή) όλων των δρωμένων που παρουσιάζονται κατά τη διάρκειά του. O απώτερος στόχος του ΕΡ.Κ.Ε.Τ. είναι η διαδικτυακή ελεύθερη πρόσβαση σε όλο το υλικό καταγραφής από τον φεστιβαλικό θεσμό.

Με επιχορήγηση από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού στην πρόσκληση “Φεστιβάλ και σύνθετες πολυθεματικές δράσεις” [απόφαση έγκρισης με αριθμό πρωτοκόλλου: ΥΠΠΟΑ/ΓΔΣΠ/ΔΠΔΕ/280054/6839/1946 και ημερομηνία: 10.06.2020] σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε διαδικτυακός κόμβος για το FolCalFest. Προς το παρόν παρέχεται σε δημόσια και ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό, υλικό καταγραφής από το 10ο FolCalFest στην Ξάνθη.

07. FolCalFest & Πολιτιστική Αειφορία

Το FolCalFest ως πολιτιστικός θεσμός αλλά και ως αρχείο επιθυμεί να δώσει την ευκαιρία της πολιτισμικής ώσμωσης αλλά και της παρουσίασης της ποικιλομορφίας του ελληνικού λαϊκού μουσικού πολιτισμού, όχι μόνο σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, αλλά και σε διεθνές. Η ανάπτυξη του θεσμού και σε άλλες πόλεις της περιφέρειας έχει ως στόχο το FolCalFest να γίνει προσιτό και σε σύνολα της επαρχίας. Η ανάπτυξή του από τοπικό σε εθνικό επίπεδο είναι σημαντική γιατί επιφέρει συνεργασίες με πολιτιστικές συλλογικότητες (πολιτιστικά σωματεία, πολιτιστικοί οργανισμοί Δήμων ή Περιφερειών, αυτοδιαχειριζόμενες πολιτιστικές ομάδες κ.ο.κ.). Το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι η καλύτερη προσέγγιση, μελέτη και κατανόηση του μουσικού λαϊκού μας πολιτισμού καθώς και η δημιουργία υποδομών για την ορθότερη και αειφόρο πολιτιστική του διαχείριση.

divider

... το FolCalFest με αριθμούς ...

13

Έτη Δράσεων

34

Ώρες Live

18

Όγκος Καταγραφών (ΤΒ)

56

Συμμετέχοντα Σύνολα

81

Παρουσιαζόμενες Περιοχές

416

Μοναδικές Καταγραφές

1839

Συμμετέχοντες Συνόλων

88

Συνεργάτες

77

Υποστηρικτές

94

Εθελοντές

7381

Φυσικοί Θεατές

21315

Διαδικτυακοί Επισκέπτες

12ο FolCalFest

Διασυνοριακοί Διάλογοι: Σχέσεις Πολυφωνίας

Σάββατο, 2 Μαρτίου 2024 | 7:00 μ.μ.