Βασιλική Χρυσανθοπούλου

ιδιότητα στην Κ.Ε.: επιστημονική σύμβουλος
ειδικότητα: ανθρωπολόγος
περίοδος συνεργασίας:
2010 έως σήμερα
επαγγελματική ιδιότητα:
α. επίκουρη καθηγήτρια Κοινωνικής Λαογραφίας Ε.Κ.Π.Α.
β. διευθύντρια Λαογραφικού Μουσείου & Αρχείου, Ε.Κ.Π.Α.

Βασιλική Χρυσανθοπούλου - Επιστημονικός Σύμβουλος ΕΡ.Κ.Ε.Τ.

ταχυδρομική διεύθυνση: Γ. Βεντούρη 51γ, 15562 Χολαργός, Ελλάδα
ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: chryssanthopoulou@yahoo.co.uk
ιστοσελίδα:
http://scholar.uoa.gr/vchrys

Βιογραφικό

Η Βασιλική Χρυσανθοπούλου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνικής Λαογραφίας στο Τμήμα Φιλολογίας του E.K.Π.Α. (2011-2020), ενώ διδάσκει και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στο Πρόγραμμα Σπουδών στον Ελληνικό Πολιτισμό (2010-2020). Σπούδασε ελληνική φιλολογία στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου στην Κοινωνική Ανθρωπολογία από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Αγγλίας. Τίτλος της διδακτορικής της διατριβής: “The Construction of Ethnic Identity among the Castellorizian Greeks of Perth, Australia” (1993).

Έχει εργασθεί ως Ερευνήτρια στο Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και έχει συνεργαστεί με τα Πανεπιστήμια Αιγαίου (1997-2003) και Ιωαννίνων (2002). Υπήρξε επισκέπτρια ερευνήτρια και υπότροφος του National Europe Centre, Australian National University (2004) και του Ιδρύματος Fulbright στο University of South Florida-St. Petersburg (2016). Έχει διεξαγάγει επιτόπιες έρευνες στην Αρκαδία, στην Κάρπαθο, στο Καστελλόριζο, στη Ρόδο, και στις κοινότητες των νησιών αυτών στην Αυστραλία, σε Αλβανούς μετανάστες στα Μεσόγεια της Αττικής, καθώς και στη δωδεκανησιακή παροικία του Τάρπον Σπρινγκς στη Φλόριντα της Αμερικής.

Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα και τα δημοσιεύματά της αφορούν, μεταξύ άλλων, στη μελέτη της μετανάστευσης και της διασποράς, της μνήμης και της εθνοτικής και της εθνοτικοτοπικής ταυτότητας, του διαδικτύου, της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και της εθνογραφίας νησιών του Αιγαίου, ιδιαίτερα των Δωδεκανήσων. Το βιβλίο της, Τόποι μνήμης στην καστελλοριζιακή μετανάστευση και διασπορά (εκδ. Παπαζήση, 2017), πραγματεύεται θέματα μνήμης και ταυτότητας παιδιών προσφύγων του Β΄ παγκοσμίου πολέμου και μετέπειτα μεταναστών στην Αυστραλία, όπως εκφράζονται μέσα από φυσικές και διαδικτυακές τους αφηγήσεις. Το βιβλίο τιμήθηκε με το (Δωδεκανησιακό) Βραβείο Μοσκόβη του Δήμου Αθηναίων για το 2017.

Στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου δίδαξε μαθήματα για «Μειονότητες και Μετανάστες» και «Μετανάστευση και Διασπορά στο Πλαίσιο των Παγκόσμιων Μετασχηματισμών» (1997-2003). Στο διδακτικό της έργο στο Τμήμα Φιλολογίας, ΕΚΠΑ, περιλαμβάνεται η εκπαίδευση προπτυχιακών φοιτητών στη Μάθηση μέσω Σχεδιασμού (Learning by Design) στο πλαίσιο του μαθήματος της Κοινωνικής Λαογραφίας (2011-2020). Επιπλέον, σε μεταπτυχιακό επίπεδο δίδαξε σεμιναριακά μαθήματα πάνω σε «Αυτοβιογραφίες και Αφηγήσεις Ζωής Μεταναστών, Προσφύγων και Ελλήνων της Διασποράς», εκπαιδεύοντας τους φοιτητές του Τμήματος Φιλολογίας Ε.Κ.Π.Α. στην καταγραφή και στην ανάλυση αφηγήσεων ζωής μεταναστών και προσφύγων (2011-2019). Σε συνδυασμό με αυτή την εκπαιδευτική της δραστηριότητα, στο πλαίσιο του Ερευνητικού Προγράμματος του Τμήματος Φιλολογίας ΕΚΠΑ, δημιούργησε Αρχείο Αφηγήσεων Ζωής Μεταναστών, Προσφύγων και Ελλήνων της Διασποράς (Α.Μ.Κ.Ε.Δ.) με σκοπό να συμπεριλάβει αφηγήσεις ζωής και μαρτυρίες προφορικής ιστορίας μεταναστών, προσφύγων, Ελλήνων εσωτερικών μεταναστών και Ελλήνων της Διασποράς, που συναποτελούν τον ιστό της σημερινής ελληνικής κοινωνίας και των διασυνδέσεών της με κοινότητες εκτός Ελλάδος (2012 έως σήμερα). Το Αρχείο απαριθμεί άνω των πενήντα αφηγήσεων ζωής και συνεχώς εμπλουτίζεται με την προσκόμιση νέου πρωτογενούς υλικού από μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές του Ε.Κ.Π.Α. και εναπόκειται στο Λαογραφικό Μουσείο και Αρχείο του Τμήματος Φιλολογίας. Επιπλέον, έχει εποπτεύσει μεταπτυχιακές και διδακτορικές διατριβές με θέματα που αφορούν στη μετανάστευση, στους πρόσφυγες και στη διασπορά.

Η Βασιλική Χρυσανθοπούλου είναι μέλος διεθνών και ελληνικών επιστημονικών εταιρειών (της International Society for Ethnology and Folklore, της International Association for Southeast European Anthropology, της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας, της Ελληνικής Εταιρείας Εθνολογίας, του Ερευνητικού Κέντρου Ελληνικού Τραγουδήματος, της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου, κ. ά.) και μέλος του Συμβουλίου του Ινστιτούτου Λαϊκού Πολιτισμού, με έδρα την Κάρπαθο. Έχει συμμετάσχει ως μέλος σε δύο διοικητικά συμβούλια της Ελληνικής Εταιρείας Εθνολογίας. Συμμετέχει στην Εθνική Επιτροπή για την εφαρμογή της Σύμβασης για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Από τον Ιούνιο του 2018 είναι Διευθύντρια του Λαογραφικού Μουσείου και Αρχείου του Τμήματος Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α.